Hozzávalók 2 főre:
- 150 g füstölt, főtt sonka
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 2 fej vöröshagyma
- 2 szál angolzeller
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 200 g lencse (konzerv)
- 1000 ml alaplé vagy víz
- só, bors, mustár
- olaj
A vöröshagymát megtisztítjuk. A sonkát és hagymát felkockázzuk és 2 evőkanál olajon lepirítjuk, majd a szétnyomott fokhagymát is hozzáadjuk. A zöldségeket meghámozzuk, fölkarikázzuk majd azt is hozzáadjuk. Ha konzerv lencsét használunk, akkor egy szűrőbe téve lecsöpögtetjük, majd a fazékba öntjük. Felöntjük alaplével, sóval, borssal ízesítjük. Fedő alatt puhára főzzük. A végén mustárral savanykásra ízesítjük.