Iklódi Dóra

Sonkás lencseleves

Hozzávalók 2 főre: 

  • 150 g füstölt, főtt sonka  
  • 2 db sárgarépa  
  • 2 db fehérrépa  
  • 2 fej vöröshagyma  
  • 2 szál angolzeller  
  • 1 gerezd fokhagyma  
  • 1 csokor petrezselyem  
  • 200 g lencse (konzerv)  
  • 1000 ml  alaplé vagy víz   
  • só, bors, mustár  
  • olaj  

A vöröshagymát megtisztítjuk. A sonkát és hagymát felkockázzuk és 2 evőkanál olajon lepirítjuk, majd a szétnyomott fokhagymát is hozzáadjuk. A zöldségeket meghámozzuk, fölkarikázzuk majd azt is hozzáadjuk. Ha konzerv lencsét használunk, akkor egy szűrőbe téve lecsöpögtetjük, majd a fazékba öntjük. Felöntjük alaplével, sóval, borssal ízesítjük. Fedő alatt puhára főzzük. A végén mustárral savanykásra ízesítjük.