Iklódi Dóra

Sült répa krémleves

A krémleveseknek teljesen más, isteni íze lesz, ha a főzés előtt megsütitek a zöldségeket hozzá. Az én hatalmas kedvencem a sült répa, amiből szoktam kenyérre való kencét is készíteni, de krémleves alapanyagnak is tökéletes. Most megmutatom a vegán sült répa krémlevesem receptjét, amit a fűszerek segítségével bátran variálhatunk. 

Hozzávalók: 

  • 1 kg répa 
  • 250 ml növényi tejszín vagy főzőtejszín 
  •  4 ek olaj +2 ek olaj 
  • só, bors, fahéj, esetleg chili, gyömbér ízlés szerint 
  •  1 db vöröshagyma 
  •  400 ml zöldség alaplé vagy víz 
  • magvak ízlés szerint 

A répát megmossuk, megpucoljuk és hasábokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a répát a 4 ek olajjal és a fűszerekkel, alaposan összeforgatjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elegyengetjük benne a répát 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt puhára sütjük. 

A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a két evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megsült répát, felöntjük az alaplével vagy vízzel és pár perc alatt összefőzzük. Lehúzzuk a tűzről, egy botmixer vagy turmix segítségével krémesre dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre és folyamatosan adagoljuk hozzá a tejszínt, míg elérjük a kívánt sűrűséget. 
 
A fahéj, gyömbér és chili helyett használhatunk friss zöld fűszereket is.