Cukormentes kakaós kalács

2025.03.20

Hozzávalók:

- 500 g liszt (fele lehet teljes kiőrlésű búzaliszt)
- 250 ml tej vagy növényi ital (nálam mandulatej volt)
- 25 g friss élesztő
- 50 g puha vaj vagy margarin
- 2 db tojás sárgája +1 sárgája a lekenéshez
- 6 ek eritrit vagy xilit
- 2 ek kakaópor
- 2 ek olaj
- 1 db bio citrom
- 1 csipet só

 

A tejet vagy növényi italt meglangyosítjuk és elmorzsoljuk benne az élesztőt. 


Beleszórunk egy kiskanál cukrot vagy lisztet és hagyjuk dolgozni az élesztőt. 

Közben a lisztet összekeverjük az édesítőszerrel, a puha vajjal, a tojások sárgájával, a csipet sóval és a citrom reszelt héjával. 

Ha felfutott az élesztő, akkor azt is hozzáöntjük és sima felületű, ruganyos tésztát dagasztunk. 

A tésztát két egyenlő részre osztjuk. A kakaóport elkeverjük a 2 evőkanál olajjal és a tészta egyik felébe dolgozzuk. Két tálba rakjuk a sima és a kakaós tésztát, lefedjük és meleg helyen duplájára kelesztjük.

 Miután megkeltek, lisztezett deszkára borítjuk és külön-külön egyforma nagyságúra nyújtjuk, kb 5 mm vastagra. 

A kakaós lapot ráhelyezzük a simára és a hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. 

Majd az így kapott rudat hosszanti irányban kettévágjuk és összefonjuk. 

Egy tepsit vagy gyümölcskenyér formát kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a kalácsot és lekenjük a tojás sárgájával. 

180 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Idén Húsvétkor szeretnél még több, IR-barát desszertet készíteni?