Habos meggyes pite cukormentesen

2024.06.14

Omlós meggyes pite most kicsit másképp, habbal a tetején. 


Hozzávalók: 

  • 200 g fehér búzaliszt
  •  100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 g vaj/margarin
  • 100 g xilit vagy eritrit
  •  2 tk sütőpor
  • egy csipet só
  • 1 db tojás
  • Tetejére: 400 g meggy
  • 200 g xilit vagy eritrit
  • 3 db tojásfehérje
  •  1 evőkanál búzadara.


Elkészítés: 

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és frissentartó fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen két egyenlő részre osztjuk, kör alakúra nyújtjuk mind a kettőt. Az egyiket a piteformába helyezzük. Villával pár helyen megszurkáljuk, majd megszórjuk a búzadarával. Ráhalmozzuk a megtisztított, kimagozott meggyet, és erre borítjuk rá a másik kinyújtott tésztalapot is. Megszurkáljuk pár helyen villával a tetejét  és 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

 Közben a tojásfehérjét felverjük, és néhány részletben hozzáadjuk az édesítőszert is. A megsült tésztára rákenjük a tojásfehérjehabot és 150 fokon további 15 percig sütjük, hogy a hab egy picit rászáradjon.