Vegán, cukormentes "túrógombóc"
Hozzávalók:
- 200 g köles
- 1 db citrom leve
- 8 tk búzacsíra, zabkorpa vagy búzadara
- 500 ml növényi tej (nálam mandula)
- 10 tk eritrit vagy xilit
- 1 kk vanília aroma
A kölest főzés előtt 2 órára beáztatjuk, majd alaposan átmossuk, leszűrjük. Ezután minden hozzávalóval együtt feltesszük főni.
Ha szeretnénk, hogy még savanykásabb legyen, akkor a citrom héját is belereszelhetjük.
Folyamatosan kevergetjük főzés közben, különben könnyen letapad a köles.
Ha már szinte az összes tejet magába szívta, akkor elzárjuk a gázt, lefedjük és hagyjuk még puhulni.
Ha langyosra hűlt, akkor vizes kézzel gombócokat formázunk, és meghempergetjük pirított zsemlemorzsában, zabkorpában vagy akár kókuszreszelékben.
Én vegán tejfölből készítettem hozzá szószt egy kis édesítővel, de ehetjük lekvárral is. 😋